Monday, May 11, 2020

Surdeigsbrød på rug og hvete

  • 350g hvetemel
  • 150g sammalt rug
  • 150g surdeigsstarter ferdig matet
  • 3 dl lunkent vann
  • 1 ts salt
Bland de tørre ingrediensene i bollen på en kjøkkenmaskin.  Rør ut den bakeklare surdeigen i vannet og tilsett i bollen.

Elt på lav hastighet i ca 10 minutter til du har en klissete og elastisk deig.

Dekk bollen med plast og la deigen heve på et lunt sted til den har dobbel størrelse, minimum 2 timer.

Dekk et bakepapir med mel og hvelv deigen ut på papiret. Brett den sammen som en konvolutt, ved å ta endene og brette de inn mot midten. Gjenta noen ganger til du har fått samlet deigen godt. Strø gjerne på mer mel ved behov.

Form deigen til ønsket form og la den etterheve i 2 timer. Sørg for at det er godt med mel på underlaget deigen hever og dekk til deigen med et rent håndkle.

Når det er 30 minutter igjen av hevetiden setter du ovnen på 250 grader og setter inn en pizzastein til forvarming. 

Snitt det ferdig hevede brødet lett med en skarp kniv og hvelv det forsiktig over på den varme steinen og skru ned temperaturen til 210 grader. Du kan godt sette inn en liten skål med 1dl vann i ovenen for å få en dampeffekt. Bare pass på å ikke få noe vann på ovnsdøren eller bakesteinen. Da kan de sprekke. 

Stek brødet i 35-40 minutter. Dersom du setter inn en vannskål kan du åpne døren og slippe ut damp etter ca. 15 minutter.

Avkjøl brødet helt før du skjærer i det.




Note: Godt og saftig brød. Hever ikke kjempemye, men føles likevel ikke kompakt.
Litt tungt av rugen.

No comments:

Post a Comment